София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адв.Иван Петров: Дадоха права на КОНПИ да мачка

Само кожените тужурки не са им раздадени, посочи той

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Вероятно и това вето на президента, върху промените в НПК, ще бъде преодоляно, като бяха преодолени и предишните 11. Това прогнозира в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком адв. Иван Петров, бивш апелативен прокурор на София.

„Властта върви по две пътеки-нормалната – тази по НПК и тази на черезвичайното законодателство, където са ДАНС, БОП, КОНПИ и други. Тази пътека е запазена за враговете на управлението. Дадоха права на КПКОНПИ да арестуват, да ходят с маски, да водят хората принудително. Само кожените тужурки не са им раздадени“, коментира адв. Петров.

По думите му методологията, по която работи КПКОНПИ си я знаят само в комисията, няма методология, по която да изготвят исковете си и „съдът се хваща за главата“. „Със закона се опитват да преодолеят тълкувателното решение на ВКС – там се казва, че независимо дали има делото е прекратено, дали има оправдателна присъда, гражданската конфискация ще си върви“, обясни Петров и коментира, че по този повод вече ВКС не може да приеме друго тълкувателно решение.  „Това ли е правната мисъл, да правиш пета поправка на този закон. Прокуратурата не може да си докаже обвиненията. За това се  дава възможност КПКОНПИ да продължи да мачка“, коментира Иван Петров.