София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адв. Славов: Битката за машинното гласуване далеч не е загубена

Чрез него ще отпадне недействителният вот

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Адв. Петър Славов заяви, че битката за машинното и дистанционното електронно гласуване още не е приключила и съвсем не е загубена.
По думите му, управляващите като че ли не си дават сметка, че в закона и в момента е записано, че само машинно гласуване трябва да има на следващите избори, независимо дали са парламентарни, предсрочни или редовни. Това означава, че ако в началото на следващата година например, има предсрочен парламентарен вот, ЦИК трябва да е готова да го проведе по тези правила и да има машинни терминали. Според адв. Славов, ако няма такива, значи може да бъде поставен въобще под въпрос демократичният процес в България, след като избори не се провеждат по начина, разписан в закона.
Славов смята, че към момента ЦИК не работи сериозно за въвеждане на машинното гласуване. Затова днес той, заедно със свои колеги, ще депозират запитване към ЦИК какъв е план-графикът, как точно и кога ще бъдат готови с придобиването на машините, подготовката на членовете на комисии за работа с тях, осигуряването на софтуери всичко останало, за да може машинното гласуване да бъде въведено достатъчно рано и навреме.
В коментара си Петър Славов каза още, че битката за машинното гласуване далеч не е загубена. Машината не позволява да се подаде недействителен вот, а показва, че някъде има грешка и гласоподавателят може да си я коригира, а така би трябвало да отпаднат изцяло недействителните бюлетини, обобщи той.
По мнението му процентът на недействителните бюлетини на местните избори е огромен. На места достига до 10%, а според него, на дадени места тези гласове биха могли да решат вота в друга посока.