София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Адвокат Екимджиев: ВСС извива ръцете на Радев за Гешев

Ако президентът сезира КС, процедурата за избор на нов главен прокурор ще почне отначало

пропускане
4 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Адвокатът-правозащитник Михаил Екимджиев заяви, че когато процедурите се прилагат и се спазва контролирането им от негодници, то и крайният резултат би бил негоден, затова в момента сблъсъкът е ценностен. Коментарът му е по повод повторното гласуване на избора на Иван Гешев за главен прокурор, което предстои по-късно днес, след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаването му.
Според Екимджиев, „големият проблем е, че от формална гледна точка процедурите са спазени, но зад формата има принципи на правото и дух на закона, има Конституция и обществен договор, които търсят смисъла на правото, върховенството на закона и справедливостта, а то не е в процедурите“.
По мнението на адвоката, причината за провала на гражданското общество в Прехода и в осъществяването на съдебната реформа са едни и същи. Според изказването му, от едната страна са хора-романтици, а от другата е една особена порода апаратчици, чийто живот е посветен на това да се окопават в държавните институции и да формират лобита и когато дойде време за някакво решение, казват, че спазват процедурите.
Адвокатът-правозащитник каза, че е възможно президентът да сезира Конституционния съд във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. Според Екимджиев, държавният глава би могъл да не издаде указ и да поиска от КС обявяване на противоконституционност на текста на чл. 173, ал. 3, за да се върне предходният текст на същата алинея, който предвижда процедурата да започне отначало.
По думите на Михаил Екимджиев, ВСС извива ръцете на президента. Юристът заяви, че президентът има право да защити Конституцията и върховенството на правото срещу хората, които са решили с процедури да прокарат една негодна, според Екимджиев, кандидатура, само защото тя е добра за тях, въпреки че е лоша за обществото и за върховенството на правото в България.
Прогнозата на адвоката е, че ако не бъде избран и назначен нов главен прокурор, Цацаров ще бъде назначен за временно изпълняващ длъжността докато се стигне до избор. Според Екимджиев, Сотир Цацаров може да работи само като началник, така че ще стане или шеф на КПКОНПИ, или посланик някъде.