София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокат: Не бива да се правят прибързани изводи за случая с починалото дете

Не бива родители с дете на ръце да се лутат в болницата, коментира Мария Шаркова

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право и проблеми, свързани с управление и функциониране на лечебните заведения, коментира случая със смъртта на тригодишното дете в София. Според нея не бива да се прибързва със заключенията.
Към този момент не разполагаме със становища. Не бива да се правят изводи преди да излязат официалните документи. Изводите са в няколко насоки. В конкретния случай без значение дали е допуснато нарушение, довело до фаталния край. В много от случаите родителите се лутат, не знаят какво да правят. Педиатричната помощ не е равнопоставена в страната, коментира адв. Шаркова.
Според юриста липсва адекватна комуникация на лекарите с пациентите, както и комуникация между лечебните заведения. Тя коментира, че дори самите лечебни заведения не знаят как да реагират.
Трябва да проявим огромно съчувствие, но трябва да бъдем изключително обективни, когато преценяваме случая, категорична е Шаркова, като допълни, че има сериозни проблеми в системата на детската медицинска помощ.
Въпросът трябва да се разгледа сериозно. Ние сме водещи по детска смъртност в Европа. Трябва да се мисли за цялата страна, не за конкретната болница. Защото София не е България, заяви адвокатът.
Не бива родители с дете на ръце да се лутат в болницата, коментира Мария Шаркова.