София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Адвокат: Не сме във времената "Око за око, зъб за зъб"

„Бавното правосъдие е по-страшно от навременното наказание"

4 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Предсрочното освобождаване на осъдения за убийство през 2007 година Джок Полфрийман предизвика бурни обществени реакции и отново повдигна въпросът дали съкратеното производство е адекватният начин за прилагане на присъдата и изпълнението на наказанието.
По този повод адвокат Диана Ангелова твърди, че целта на наказанието е да се поправи и превъзпита осъденият, да му се попречи да извърши подобно престъпление и да му се даде възможност да се върне в социалния живот. 
Целта не е да бъде изпълнена жаждата за мъст на улицата. Проблемът е правилното и точно събиране на доказателства, убедена е юристката.
Според нея лишаването от свобода не е леко наказание.
Ние не сме във времената "Око за око, зъб за зъб", твърди Ангелова.
По отношение на конкретния случай с Джок Полфрийман това, че той няма да върши наказания е ясно, защото той напуска нашата страна, коментира тя. Във всички предвидени други норми на закона е дадена възможност чрез работата и поведението да има надежда да излезе все пак по-рано.
Трябва да се даде възможност за съкращаване на дългите производства. Бавното правосъдие е по-страшно, отколкото навременното наказание. Когато са събрани безспорни доказателства, се получава веднага наказанието. Правата на пострадалите са защитени. Те имат възможност за граждански искове, защото в нашето законодателство се смята, че финансовото обезщетение по някакъв начин компенсира болката. Не е вярно, че съдът е благосклонен.