София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Адвокати: Гласуването за Софийски адвокатски съвет е порочно

Искра Кишкова и Георги Гайдаров се обявиха срещу закона за адвокатурата

4 годиниПравосъдие 70 Боряна Райчева

В нашия закон няма дефиниция на нашата дейност като адвокати. Или по-конкретно не дефинира точно нашата професия. Този закон не позволява на Общото събрание на адвокатите в страната да взима решения, които са задължителни за Висшия адвокатски съвет. Адвокатите Искра Кишкова и Георги Гайдаров в студиото на "Честно казано с Люба Кулезич" изразяват бунт срещу закона за адвокатурата.

„В края на месец по закон всички адвокатски колегии имат общи събрания и там е мястото където всички адвокати могат да изразят своето становище. Ние сме изпратили писмо към председтеля на Софийската адвокатска колегия адв. Ивайло Данов с четири искания за предстоящите избори. Първото искане беше да се даде на събранието възможност, по 15 минути, на всеки кандидат за председател да изрази своята позиция. Второто искане е да има 30 минути въпроси към кандидатите, третото е за гласуването да има паравани и то да стане тайно, както е по закон, а четвъртото искане е да бъдат разбъркани кандидатите когато се гласува. Отговорът е, че тъй като дневният ред на събранието е качен в Държавен вестник няма как да се промени“, коментира адв. Гайдаров.

Те обявиха, че ще поканят медиите, за да заснемат гласуването и да се спре този порочен избор на нашите органи. „В момента се гласува с листчета, по банки, в 272 стая, а на главата ти стоят двама-трима човека и ти показват номерата. Ние сега решихме да направим първо дарение на Софийския адвокатски съвет и да им дадем параван, за да има тайна на вота“, каза още Гайдаров.

„В нашия закон нямаме право  на електронно гласуване, защото имало опасност да бъде хакнато. Такова решение е взето от Общото събрание на адвокатите през 2018г, за да има възможност за това гласуване трябва да има промяна в закона“, допълни адв. Кишкова.

ГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ ТУК: