Гледай
на живо

Адвокати протестираха под прозорците на ВАС.

Категорични са – текстовете от от Закона за мерките срещу пране на пари потъпкват професионалната им тайна

Адвокати протестираха под прозорците на ВАС. Протестът пред Висшия адвокатски съвет мина под мотото „Адвокатите не са доносници“ Спор... thumbnail text

Протестът пред Висшия адвокатски съвет мина под мотото „Адвокатите не са доносници“

Според последните промени, които са в сила от миналия петък, защитниците, както и представителите на редица професии у нас, са задължени да докладват на ДАНС за съмнителни парични операции или друга оперативно интересна информация, до която са достигнали в работата със свои клиенти.

Адвокатите обвиняват Висшия адвокатски съвет в пасивност и съглашателство с властта.

Няколко часа по-късно председателят на Висшия адвокатски съвет съобщи за среща с шефа на правната комисия в парламента. Ралица Негенцова е настоявала за редакция на противоречивия текст в закона.  

Има вероятност да изключат адвокатската гилдия от този закон. Данаил Кирилов, председателят на правната комисия в НС е поел ангажимент да информира за ситуацията ресорната, вътрешна комисия. И въпросът да бъде обсъден отново.

 Адвокатите подготвят протест и пред Народното събрание в четвъртък. А ако исканията им не бъдат удовлетворение, на Общото събрание на Висшия адвокатски съюз ще поискат смяна на ръководството.