София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатите на хакера: Той е удобна жертва и нищо повече

Бил нает на работа след удара по МОН

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

„Цялата ситуация е абсурдна”. Това коментира адвокат Любен Казанлиев по обвиненията срещу Кристиян Бойков за пробив в системата на НАП. Пред "Нова телевизия" той обясни, че Кристиян е удобна жертва и нищо повече.
 
„Първо - привличането към наказателна отговорност се извършва 24 часа, след като е задържан с постановление, в което има мотиви по същество от 5 реда. Нищо не пише там, освен името на сървъра. Това са мотивите по същество. Ние научаваме какви доказателства има прокуратурата от техните прессъобщения, а не от това, което има в кориците на делото. Това не представляват доказателства, абсурд”, заяви адвокат Казанлиев. 
 
Адвокатите поели защитата на заподозряния по случая  са на мнение, че удара нанесен по системата на НАП е от конкуренти, а Кристиян дори не работи с използваната от хакера операционна система.  
 
Според търговският директор на фирмата, в която 22- годишното момче работи, той е забелязан и нает след случая със срива на сайта на МОН. В отговор на тези твърдения, адвокатите коментираха: „Държа да кажа, че това, което е направил с МОН, не е незаконно. Това е етичното хакерство – откриваш уязвимост и я докладваш на собственика. Целият свят се движи тека”, заяви Георги Янков.