София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатът на Баневи: Приписват на Баневи стари дела без присъди

Адвокат Христо Ботев с коментар за Евроком

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на над 1 милиард лева и още шест престъпления. Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу двамата съпрузи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Остава обаче съмнението, че има нещо странно в това, че чак сега на семейство Баневи, чиито престъпления според прокуратурата датират отпреди 15 години, влизат в съда. Защо има такъв парадокс никой не може да отговори, заяви адвокатът на Евгения и Николай Баневи – Христо Ботев – по телефона в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком.

„Поставих като въпрос обстоятелството, че около нас има 100 тома, от които поне 90 са стари дела, които са били спрени срещу неизвестни извършители“, обясни Ботев и изрази учудването си, че въпросните дела са присъединени към новото, защото имали връзка с Баневи. „При такава престъпна дейност, в продължение на толкова години, защо тези дела не са стигнали до някакъв край и не е имало присъди – осъдителни или оправдателни“, пита се юристът.
Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите –  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.

„Нека изчакаме апелативният специализиран съд да се произнесе в четвъртък, но не храня много надежди“, каза адвокат Ботев по този въпрос. Ако и тази втора инстанция се произнесе за задържане под стража, мярката остава постоянна и защитата трябва да намери нови обстоятелства, за да иска промяна.

Проблемът е, че децата на Баневи са в чужбина. Там учат тази година за първа година. За тях на смени се грижат роднини, които постоянно заминават и се връща от Франция.

Семейство Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. Николай ще отговаря и за организирана престъпна група. Двамата ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод „Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на близо 85 млн. лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Според адвокат Христо Ботев най-сериозните обвинения от всичките седем са тези за участие в организирана престъпна група и за длъжностно присвояване.

Той не е категоричен по въпроса дали Баневи са изкупителна жертва. Но като видял кои са настанени в съседство с тях в ареста, вероятно става въпрос за нещо доста по-сериозно. Заедно с Баневи в ареста са и Миньо Стайков и синът на Маринела и Ветко Арабаджиеви. „Явно има някаква тенденция именно тези хора, от това поколение, да бъдат атакувани“, признава Ботев.