София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатът на Емилия Ковачева: Обществото оказва натиск по случая

Присъдата беше намалена от 18 на 16 години

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Във връзка с решението на съда присъдата на акушерката Емилия Ковачева да бъде намалена от 18 до 16 години, Жанет Желязкова, адвокат на подсъдимата коментира, че обществеността оказва натиск върху случая.
Тя информира, че законът предвижда до 20 години лишаване от свобода за подобни случаи. В момента Емилия Ковачева е с мярка домашен арест.
Трябва да се знае, че не може човек, който работи 36-часова смяна може да бъде адекватен. Тя е полагала освен допълнителния труд и друг труд на граждански договор. Голяма част от хората в България работят не защото условията ги удовлетворяват, а защото искат да запазят работата си, коментира адв. Желязкова.
Според нея трябва да се има предвид, че при всеки психиката реагира по различен начин. Още в досъдебната фаза на самото производство не са направени достатъчно изследвания, убедена е Желязкова. По думите ѝ е извършена една фиктивна експертиза, която показва, че е психически годна и може да носи наказателна отговорност. Тя не е извършена към момента, коментира адвокатът, като подчерта, че Емилия Ковачева твърди, че няма спомен да е извършила това деяние.
Когато се запознавам с фактите от делото, гледам професионално какво е оценено и какво не от съда. Не можем да нарочим един човек, който е допуснал грешка, че е виновен за всички провинения. Като майка не можех да възприема, че е възможно подобно нещо. Но заговори и друго. Кое е провокирало тази жена, обобщи Желязкова.