София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатът на терориста от атентата в Париж се оттегля от защитата

Салах Абдеслам ще бъде предаден на Франция

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Адвокатът Свен Мари, който пое защитата на единствения оцелял терорист от ноемврийските атентати в Париж Салах Абдеслам се оттегля от защитата му. Това стана ясно от интервю на Мари за белгийски медии.

По думите му Абдеслам ще бъде предаден на Франция до средата на май. Според адвоката му делото трябва да установи дали е имало възможност коланът с взривно вещество да бъде задействан. Мари заяви, че ако е бил в неизправност, твърденията на терориста, че сам се е отказал да се взриви, няма да бъдат взети в предвид.

Защитникът на Абдеслам заяви, че атентаторът не може да бъде възприеман като "жертва на системата", тъй като е получил прилично образование и необходимите грижи от родителите си.

Припомняме, че снощи бяха разпространени кадри от от охранителните камери на ресторанта, където се самовзривява братът на Салах – Брахим. Тази сутрин белгийските медии цитираха доклад на парламентарната комисия за контрол над полицейските служби, според който Брахим и Салах са били оставени без наблюдение и проследяване заради липса на достатъчно средства. Коментарите за случая са, че грешката е по-скоро политическа, защото е липсвал достатъчен бюджет за наемането на необходимия брой агенти.