София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена до 10 години

Стойността на проекта – до 10 млрд. евро

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Търсим стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", но който и да дойде за страна остава ядреният риск. Това каза  енергийния министър Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в парламента.

Тя обясни, че ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността. Петкова поясни, че блокиращата квота може да бъде и такова участие, което дава основание и право на страната ни да участва във взимането на определени важни решения.

Енергийният министър посочи, че проектът ще се реализира на пазарен принцип. „Няма да участваме с държавна гаранция“, увери министър Петкова.

Тя допълни, че български компании ще могат да участват в дейности по реализация на проекта. До 10 милиарда евро е стойността на проекта и той може да се реализира до 10 години.

„Възможно е и за по-кратък срок да се реализира. Няма да сключваме дългосрочни договори за изкупуване на енергията от бъдещата централа“, допълни Теменужка Петкова.

Енергийният министър обяви, че ккабинетът има готовност да даде старт на процедурата за строеж на АЕЦ Белене още в началото на 2019 година.

Припомняме, на 7 юни 2018 г. бе вдигнат мораториума върху изграждането на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене".

В парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.