София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АЕЖ иска оставката на Вежди Рашидов

Министърът оказал публичен натиск на журналиста Георги Ангелов

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Асоциацията на европейските журналисти-България иска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Причината е натискът, оказан публично на журналиста Георги Ангелов. Според асоциацията Рашидов е преминал граница, която прави невъзможно оставането му в правителството. В официално право на отговор до БНТ Рашидов си позволи да "напътства" журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му.
"Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране", пишат от АЕЖ.
Това поведение потвърждава изводите от последното изследване на АЕЖ-България за "културата на натиска" в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги, се казва още в позицията на Асоциацията. 
БНТ и БНР не са правителствени, а са обществени медии, подчертават от АЕЖ и допълват, че финансирането им, което идва от държавния бюджет, "по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият".
Според асоциацията подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна.