Гледай
на живо
Vox Populi

АЕЖ: Прокуратурата ограничава свободата на словото

"Опитите на прокуратурата да налага цензура са плашещи"

Асоциацията на европейските журналисти с остра позиция срещу последните действия на Прокуратурата спрямо медии и медийни публикации, свързани с издигането на Иван Гешев. Припомняме, че вчера от Прокурорската колегия и от Асоциацията на прокурорите си позволиха да отправят предупреждение към медиите „за толерантно“ отношение към кандидатурата на Гешев за главен прокурор. Освен това бяха конкретно споменати публикации в „Сега“ и „Капитал“, свързани с биографията на новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек и конкретно с Иван Гешев. Двата вестника са наречени "тенденциозни, манипулативни, негативи, накърняващи доброто име и авторитет" на прокурори и следователи и се иска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да реагира на тях.

Всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор, не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура, се казва в позиция на АЕЖ.

От асоциацията подчертават, че опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека, на българското и на европейското законодателство. В позицията се посочва, че "подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция", а опитът да се накарат критичните медии да замълчат не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната.