София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Африканската чума вече и в Южна България

Стопаните в седем области трябва да умъртвят животните си

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Африканската чума по свинете вече мина и в Южна България. Повторните проби, взети от двете убити прасета край хижа „Здравец” в Пловдивско, са дали положителен резултат за африканска чума. Това е първи случай на заболяването в Южна България. 
 
Стопаните в седем области в страната ( Шумен, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик и Ямбол) трябва да умъртвят животните си до 2-ри август.
 
Разпоредбата се отнасят само за прасетата, които се отглеждат в стопанствата тип "заден двор". Мярката е превантивна, като трябва да се унищожат прасетата в 20-километровата зона.
 
Бедствено положение заради африканската чума беше обявено и в област Силистра. Конкретният повод е случаят в индустриален свинекомплекс в с. Попина, община Ситово, за който са положителни пробите от Национална референтна лаборатория. Там се отглеждат  17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма и първи за областта.