София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Африн падна, скоро и други градове

Турция постави под контрол целия северен сирийски район

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Турските военни поставиха северния сирийски район Африн под "пълен" контрол, съобщи късно снощи полуофициалната Анадолска агенция.

Агенцията се позовава на генералния щаб на въоръжените сили на Турция, предаде ДПА. В съобщението, цитирано и от БТА, се казва, че се полагат усилия цивилните да се завърнат по домовете си по безопасен начин.
Анклавът преди се контролираше от кюрдските Сили за защита на народа. Анкара смята групировката за терористична и свързана с въоръжените кюрдски бунтовници в Турция. Водената от Турция офанзива, която започна на 20 януари, накара десетки хиляди души да избягат от Африн.
Общо 3733 терористи са били "неутрализирани" от началото на операция "Маслинова клонка" в региона на Африн, заяви генералният щаб на турската армия.
Под думата "неутрализирани" турските власти имат предвид, че терористите или са се предали, или са били убити, или заловени, отбелязва Анадолската агенция.
Няколко хиляди души в европейски градове, включително Париж, участваха вчера в протести срещу турската офанзива в кюрдския анклав Африн, предаде Франс прес.
Около 4000 души участваха в протеста в Северен Париж под лозунг, порицаващ етническото прочистване, което според тях се извършва в Африн от Турция и нейни наемници джихадисти, съобщава Ажит Полат, говорител на Кюрдския демократичен съвет. Според полицията в протеста са участвали 2700 души.
"В Африн се защитаваме срещу атаките на варварите от турската държава, както и на техните джихадистки съюзници", заяви съпредседателят на Кюрдския демократичен съвет Ведат Бингол. Той изрази съжаление, че международната общност запазва мълчание по въпроса.
Други протести бяха планирани в Германия. В Хамбург се събраха около 1000 души.
Турция е готова да проведе нови военни операции против терористични групировки в крайграничните райони на Сирия, заяви в събота в реч в провинция Самсун турският президент Реджеп Ердоган.
Недопустими са призивите за ограничаване на антитерористичните операции в райони, които са разположени в Сирия западно от река Ефрат. За Турция няма значение къде действат терористите, ние сме готови да направим всичко за тяхното унищожаване, каза той.
Ердоган заяви също, че населението на различни сирийски градове, в това число Манбидж, Тел Абяд, Рас ал Айн, настоява за турска намеса. Освен това президентът каза, че именно Западът се е проявявал като завоевател.
Никой няма право да заявява, че Турция завзема Сирия, категоричен е Ердоган.