Гледай
на живо

Айфеловата кула затворена заради "жълтите жилетки"

Французите протестират заради цените на бензина и увеличаването на данъците

Айфеловата кула ще бъде затворена за посетители в събота във връзка с предстоящата демонстрация на "Жълтите жилетки" в Париж, съобщават на нейната официална страница в социалните мрежи.

"Поради демонстрациите, които ще се проведат на Марсово поле, кулата ще бъда затворена за посещения в събота, 24 ноември", се казва в изявлението.


От официалния сайт на Айфеловата кула се допълва, че причината тя да не работи са съображения за сигурност. Съобщава се, че ще бъдат възстановени парите на хората, които са закупили билети за посещения на 24 ноември.

В събота, на няколко места в Париж, французите, които протестират срещу покачването на цените на бензина, както и увеличаването на данъците, ще проведат масови демонстрации. Очаква се в града да пристигнат 30 000 души. Както по-рано през деня съобщи парижката префектура, безопасността по улиците в събота ще бъде осигурена с около 3 000 полицаи и военни. Появи се информация, че между 100 и 200 симпатизанти на крайната левица и крайната десница ще опитат да се слеят с демонстрантите, за да предизвикат хаос и да влязат в сблъсък с полицията.

Масовите протести срещу покачващите се цени на бензина и увеличаването на данъците започнаха през миналия уикенд. Участниците в демонстрациите наричат себе си "Жълти жилетки" - в съответствие с цвета на светоотразяващата екипировка, която шофьорите трябва да носят в опасни ситуации. Протестът беше планиран само за миналата събота, но вече е израз на гнева към Еманюел Макрон, който е наричан от демонстрантите „президентът на богатите”.

Президентът Еманюел Макрон призова за диалог. Очаква се той да направи публично изявление във вторник. Той е категоричен, че няма да отстъпи от вече приетите мерки – данъка върху горивата няма да бъде анулиран.