Активни потребители: в 6 от 16 изследвани марки майонеза няма яйца
При 4 от изследваните продукти въглехидратите са над 20%
Изследване на 16 марки българска майонеза, направено по инициатива от Асоциация активни потребители установи, че в 6 от тестваните продукти не съдържат яйца.
При четири от изследваните продукти е установено съдържание на въглехидрати над 20%. В 9 от 16 проби са били регистрирани водно съдържание над 60%.
От Асоциацията допълват, че в повечето майонези се съдържат емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
„Активни потребители“ съобщиха, че в шестте вида майонеза без яйца е било оказано върху етикетите, че в състава липсват яйчен прах или яйца.