Гледай
на живо

Акушерката, пребила новородено, поиска да я освободят

Пострадалото дете отключило епилепсия

Акушерката Емилия Ковачева, която беше осъдена от първоинстанционния съд на 18 години затвор, по обвинение, че е извършила опит за убийство на новородената Никол, поиска вчера от съда да бъде освободена под парична гаранция.
 
Повод за направеното искане от страна на Ковачева е забавянето с повече от осем месеца на мотивите към съдебното решение. Пред съдебната зала акушерката беше лаконична.
 
 
Произнесената присъда е на първа инстанция, като за да се обжалва тя от която и да е от двете страни пред апелативен съд, следва към нея да са изготвени и мотивите. За да влезе пък в сила въпросната присъда тя трябва да е потвърдена и от магистратите от Върховния касационен съд. Пътят към това, според родителите на  Никол обаче е  изглежда твърде дълъг.
 
 
Същевременно малкото момиче, постардало от действията на акушерката вече е отключило заболяване, сподели семейството на детето.
 
Относно молбата на Ковачева да бъде пусната под гаранция, съдът я отхвърли с аргументите, че домашният арест под който в момента се намира дава по-добри гаранции за това подсъдимата да не избяга и да не се укрие от правосъдието. Магистратите обещаха и забавените мотиви да бъдат изготвени  до понеделник.