София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Аквапарковете трябва да бъдат с обявени цени на услугите

Предупредителните табели за ползвателите са задължителни

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Аквапарковете задължително трябва да имат информация за цените на услугите и предупредителни табели за евентуални ограничения по отношение на възраст и килограми на лицата, които могат да ги ползват, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Потребителите следва да бъдат предварително осведомени и за това какво трябва да се заплати, ако оставят детето си в детски кът с аниматори, например.

От Комисията уточняват, че аквапарковете представляват строителни съоръжения, които се въвеждат в експлоатация съгласно изискванията на Закона за устройство на територията. Търговците трябва да поддържат регулярна техническа документация за извършване на периодични инспекции за техническото състояние на тези съоръжения и за тяхната изправност.

Според председателя на КЗП Димитър Маргаритов, регулярното поддържане на техническия паспорт и извършването на технически проверки са най-важната гаранция, че няма да се стигне до инциденти. Затова Комисията проверява за воденето на тези регистри.