София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ал. Симов: Цветанов е първото жертвоприношение

Според червения депутат Нинова ще остане лидер на БСП

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"Цветан Цветанов е жертвоприношението, което Борисов извърши, за да остане на власт", това заяви пред телевизия "Евроком" левият депутат Александър Симов.
 
"Стана ясно, че за да оцелее Бойко Борисов (и това стана ясно още в началото на март) и това мнозинство, някой трябва да плати с кръвта си, разбира се в метафоричния смисъл на думата. Тепърва ще наблюдаваме серия от жертвоприношения, за да може Бойко Борисов да умилостивява политическите божества и да остане на власт. Проблемът е, че все повече хора ще трябва да изгарят, за да продължава тази машина. И на фона на тези оставки, на фона на това отстраняване на Цветанов, аз започвам по нов начин да чета изобщо интригата в изборите. Според мен ГЕРБ по никакъв начин не разчитат резултатите като победата, която медиите им описват."
 
Симов коментира и изненадващата поява на Делян Пеевски в пленарна зала два дни поред.
 
"Не можах да изпълня днес мечтата си да си направя селфи с Делян Пеевски. Два дни поред да видиш Делян Пеевсик в парламента е толкова рядко случващо се във вселената, че вероятно Халеевата комета минава по-често над земята."
 
Червеният народен представител обясни, че е скептичен относно мотивите, стоящи зад декларираните законодателни инициативи от страна на Делян Пеевски за намаляване на ДДС върху книги, лекарства и храни.
 
"Част от идеите, разбира се, звучат добре. Опасявам се, че политическият опит сочи, че когато ДПС, а вероятно и Делян Пеевски предлагат нещо, винаги трябва да търсиш къде е скритият капан, който ще щракне, за да ти отнесе главата."
 
Колкото до процесите в ляво, Симов отчита като правилно напускането на пленарна зала на червената група, но като грешка забавянето за връщане. Колкото до Станишев и Нинова позицията му звучи така:
 
"Според мен Сергей Станишев не трябваше да бъде в листата. Аз смятам, че Корнелия Нинова ще си остане председател на БСП. Тя има популярността. Мисля, че ще получи и доверие."