София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Албанците си избират нови кметове

Вотът е на фона на масови протести срещу премиера Еди Рама

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Около 2,8 милиона души в Албания упражняват днес правото си на глас на местните избори в страната, избирайки кметове и общински съветници.
 
За сигурността на вота ще следят около 7 000 полицаи. Изборите идват на фона на масови протести срещу премиера на страната Еди Рама. Заради силните размирици президентът се опита да отмени гласуването за есента, но в крайна сметка, то остана за 30-ти юни.
 
Припомняме, че през февруари опозиционните партии напуснаха албанския парламент в знак на протест и поискаха оставката на премиера Еди Рама, който ръководи страната от 2013 г. насам. 
 
Опозицията настоява за преходно правителство и предсрочни избори и отказва да преговаря с Рама, когото обвинява в престъпления и корупционни връзки, оттогава непрекъснато има яростни протести. 
 
В рамките на последните няколко дни напрежението ескалира силно, след като демонстранти замеряха с експлозиви полицията, която ги охранява.
 
Посолството на САЩ в Тирана осъди насилието от страна на протестиращите, заявявайки, че "използването на запалителни вещества, особено когато е насочено към полицията ... е неприемливо и недемократично".
 
Политическата криза в страната заплашва и членството на Албания  в Европейския съюз. Първоначално решение за присъединяване към общността трябваше да бъде взето през юни, но заради случващото се, беше отложено за октомври.