София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Албания се готви за влизане в ЕС

Албания завършва реформата на съдебната система

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Албанското правителство планира да реформира съдебната система и да повдигне въпроса за членството на страната в Европейския съюз преди края на тази година. Това обяви албанският премиер Еди Рама в интервю.

Той сподели, че искат да започнат преговори за членство в края на годината и затова е необходимо до срещата на Европейския съвет, съдебната реформа вече да е приета. Премиерът подчерта също, че се извършва активна работа по реформата на съдебната система, която по-рано бе поискана от ЕС. Той заяви, че закъснение няма и скоро ще бъде завършена. Добави също, че това е конституционна реформа, тя е основна и радикална, тя има за цел да промени изцяло съдебната система.

По-рано, върховната представителка на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че една цялостна реформа на съдебната система в Албания ще "отвори пътя" за начало на преговорите за членство в съюза.

Албания подаде молба за членство в ЕС през 2009 г., тя получи статут кандидат през 2014. От получаване на официален статут на страна кандидат до пълното присъединяване към ЕС, страната реформира икономическите и политическите институции в съответствие с изискванията на ЕС.