София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Албанският парламент готви импийчмънт на президента

Премиерът и мнозинството недоволстват от отлагане на местните избори

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Албанският президент Илир Мета може да бъде пратен в оставка, ако този четвъртък парламентът гласува стартиране на процедура по импийчмънт.

Парламентът в Тирана насрочи за 13 юни 2019 г. искането за обсъждане на задействане на процедура за импийчмънт на Илир Мета, предава македонската редакция на „Свободна Европа“.

Съответното е договорено на срещата между председателя на парламента на Албания Грамоз Ручи и парламентарно-представените партии.

Очаква се във вторник Илир Мета да направи обръщение по повод решението му за отлагане на местните избори. Те трябваше да се проведат в края на юни 2019 г.

Албанският премиер Еди Рама отговори на решението на президента да отмени изборите. Министър-председателят бе категоричен, че местният вот ще се състои на планираната дата от 30 юни.

„Протестът е отчаяно усилие от страна на тези, които ще загубят. Изборите на 30 юни ще се проведат и тези избори не принадлежат на президента или на опозицията. Тяхната цел е да унищожат изборите“, каза Рама.