София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Албена Къп 2019 наближава

Според Димитър Пенев, турнирът ще има голям интерес

пропускане
5 годиниСпортни 7 Боряна Райчева

Престижният футболен турнир Албена Къп 2019 ще се проведе от 13 до 16 юни в к.к Албена. Традиционно в него участват най-добрите отбори по минифутбол от цялата страна.

 

На пресконференция, патрона на турнира Димитър Пенев хвърли поглед върху предстоящото събитие. „За турнира по-важно е, че има много голям интерес от любителите на футбола, дали ще са по-възрастни или по-млади. Това е един добър курорт, красив. Много пъти съм присъствал на турнири, не само на турнира в Албена“, заяви той.

 

Общият награден фонд на турнира е 12 000 лева. Победителите ще спечелят 3 200 лева, а отборът, класирал се на второ място, ще вземе 2 400 лева. Тимовете на трето и четвърто място ще спечелят по 1 600 лева, а отборите от пето до осмо място ще получат по 800 лева.

 

Тази година има рекорден брой отбори, подали заявка за участие – над 30. Те ще бъдат разделени чрез жребий в осем групи, като първите два тима от всяка група ще продължат във финалните кръгове.

 

„Дай Боже някой от младите да се включи, виждате, в последно време няма първенства в училище, няма студентски първенства, трябва само да учим“. Това споделя г-н Пенев.

 

Турнирът стартира през 2012 година и тази година ще бъде осмото му издание. Състезанието е за футболисти-аматьори, но през годините е имало случаи, в които  млади момчета са се реализирали професионално в последствие.

 

Капитанът на миналогодишните шампиони, Юлиян Христов, заяви, че тази година състезанието ще е по-оспорвано, поради наличието на по-стойностни отбори. „Ние сме отбор, който се състезаваме заедно в различни видове турнири. В по-голяма част от тях печелим. Ще бъде по-трудно тази година, защото има доста по-стойностни отбори“, добави той.

 

Треньорът номер едно на България за 20 век използва случая да разкрие целите на ЦСКА за предстоящия сезон: „На първо място, турнири, турнири, приятелски. Важното е самите изпълнители, които са на терена, да чувстват старите задачи, старите разбори, имам предвид, за успехите на ЦСКА. Да следят историята, по-бързо да могат да се приспособят, да знаят за кого играят“.