София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Александър Манолев с обвинение в пране на европари

Остава на свобода срещу 100 000 лв.

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова, която се води собственик на „къщата за гости“, за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата са обвинени за това, че в периода от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова, като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, отдел „РРА“ неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на Сандански, и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.

Неверните сведения са представени, за да получи фирмата „Агротрейд - Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“, в размер на 391 160 лв.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 2000 лева, а Александър Манолев остава на свобода срещу гаранция в размер на 100 000 лв.

Получените субсидии, както и декларираните данни по тях, също са предмет на разследване.