София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Симов: Управляващите трябва да поемат отговорност за действията си

„Не може да карат по линията, че са получили лошо наследство“

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Според Александър Симов, управляващите са опиянени от резултатите от изборите, но трябва да знаят, че победата не е безапелационна. „Когато стигнеш върха, посоката е само надолу“, заяви той в предаването „Делници“ с водещ Николай Колев.

„Борисов не е в състояние да раздава оценки на опозицията“, заяви Александър Симов по повод обвинението на Борисов, че БСП не може да е алтернатива. ГЕРБ не може да се оправдава постоянно с това, че са получили лошо наследство от предишното управление. Всяко недоволство в държавата се дължи на управлението на ГЕРБ, според Симов.

„Това е политика, правена от прозореца на джипа“, каза той и допълни, че ако не политическа, то морална криза със сигурност има. Хората не усещат подобрение на живота си, а ГЕРБ не предлага рефорни и различна социална политика.

Демокрацията в България е в риск, защото изборите не се провеждат честно и независимо. По свобода на словото, България е на последни места, което също е признак, че демокрацията е в опасност, според Симов.

„Хората не са видяли нищо добро и заради това избирателната активност беше ниска“, каза Симов и допълни, че тежестта на купения вот се обезсмисля само при по-висока избирателна активност.

По повод резултатите в столицата, Симов заяви, че Мая Манолова е имала реален шанс да бъде избрана, но вотът от ромските секции е бил решаващ. „ ГЕРБ са любимците на ромския етнос“, каза Симов.

Той допълни, че БСП е във възход и че партията е подобрила значително представянето си. „Пътят е дълъг, а групировката няма как да бъде остранена по магичен начин. Трябва дълга и последователна работа“, каза Симов.