София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Томов: Да се твърди, че Русия заплашва България, е несериозно

Според политика Москва няма претенции към страни, които са в ЕС и НАТО

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Русия не е заплаха за България. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ професор Александър Томов, председател на „Българска социалдемокрация – Евролевица“.

Според него руската външно-политическа доктрина показва, че Москва няма териториални или други претенции спрямо страни-членки на НАТО или ЕС.

Русия има тежки проблеми в Украйна, донякъде в Молдова и Задкавказието, но спрямо страните от ЕС и НАТО няма никакви аспирации, каза Томов и допълни, че определянето на Русия като заплаха за България в доклада за националната сигурност е непрофесионално и несериозно.

Той коментира и речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в която той поиска България и Румъния да се присъединят бързо към Шенген, като каза, че мнението на Юнкер е важно, но е необходима и подкрепа от правителствата на ключови за ЕС държави и пътят ще бъде дълъг.