София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър ван дер Белен е новият президент на Австрия

Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер изостава с над 7 %

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Проевропейски ориентираният Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия срещу кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер. По данни на „Кроненцайтунг“, базирани на екзит пол, Ван дер Белен получава 53,6 % от гласовете срещу 46,4 за Хофер, който е на националистически позиции.

Ван дер Белен беше победител и на изборите през пролетта, но с разлика от едва 30 000 гласа. Конституционният съд на Австрия откри нередности при гласуването и нареди повторение на балотажа.

 Постът на австрийския президент е предимно с церемониални функции и възможностите на държавния глава да влияе върху реалната политика са ограничени, но изходът от изборите се приема за знаков за това накъде ще поеме Австрия и въобще Европа след референдума във Великобритания и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време изатвориха в 17 часа. Право на глас имат около 6,4 милиона австрийци.