Гледай
на живо

Александър Вучич е новият президент на Сърбия

Бившият премиер печели още на първи тур

Александър Вучич е новият президент на Сърбия Премиерът Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия. При около 80 % обработени протокол... thumbnail text

Премиерът Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия. При около 80 % обработени протоколи Вучич получава около 56 % от гласовете и побеждава още на първи тур. Избирателната активност е около 55 на сто, което е около 3,7 милиона души.

Досегашният президент Томислав Николич, който е от Сръбската прогресивна партия, както и Вучич, не се кандидатира за втори мандат.

Бившият омбудсман Саша Янкович е втори с 15,4, а 25-годишният студент Лука Максимович взе 9,4 процента от гласовете. Бившият външен министър Вук Йеремич има около 6 %.

Новия президент обеща, че ще продължи европейския курс на Белград при запазване на приятелските отношения с Москва и Пекин.

„Искам да изразя особена благодарност на г-жа Меркел и на г-н Путин за това, че имаха смелост да водят преговори със Сърбия и с мен като министър-председател по време на кампанията. Благодаря им за това, което говори, че мислят добре за Сърбия и не толкова лошо за мен“, заяви Вучич.