София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алексис Ципрас пристигна днес на историческа визита в Скопие

За пръв път гръцки премиер е в Република Северна Македония от 1991 г.

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на историческа визита в Скопие. Това е първото официално посещение на гръцки премиер от обявяването на независимостта на бившата югославска република през 1991 г. Ципрас е придружаван от 10 министри и десетки бизнесмени от сектора на енергетиката, инфраструктурите, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и министри от двете правителства подписаха няколко споразумения за засилване на двустранното сътрудничество, преди съвместната пресконференция. Двамата лидери, в рамките на съвместното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Северна Македония, подписаха план за действие за засилване на всеобхватното сътрудничество по споразумението от Преспа.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска и гръцкият ѝ колега Евангелос Апостолакис подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между министерствата на отбраната на Република Гърция и Република Северна Македония. Заместник министър-председателят по европейските въпроси Буяр Османи и заместник-министърът на външните работи на Гърция Ксия Анагопопулу подписаха Меморандум за разбирателство между Секретариата по европейските въпроси и гръцката МВнР за ускоряване на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна в македонската столица Скопие, по-рано днес, като беше посрещнат от вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска.

Официалната церемония по посрещането на първия гръцки премиер, посещаващ западната ни съседка, се състоя пред сградата на правителството, където го очаква министър-председателят Зоран Заев.