София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Алфа рисърч“: Разликата между Цачева и Радев е под 4 %

Според социолозите ще гласуват 69 на сто от избирателите

7 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Два дни преди президентските избори разликата между Цецка Цачева и Румен Радев намалява, показва изследване на „Алфа Рисърч“. Изследването на "Алфа рисърч", проведено в периода 31 октомври – 02 ноември 2016 г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия. Проучването е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според данните подкрепата за Радев леко се увеличава от 21,4 на 22,5 %, докато за Цачева е регистриран спад от 29,3 на 26,3 на сто. Така разликата между смятаните за основни фаворити в президентските избори на 6 ноември намалява повече от два пъти – от 7,9 на 3,8 %.

Румен Радев подобрява подобрява позициите си в резултат от общата мобилизация на БСП, както и от преминаването към него на част от вота за Калфин и Дончева, доколкото той се възприема като кандидата с най-голям шанс да стигне до балотаж.

От друга страна, Цецка Цачева губи позиции в традиционния и най-многоброен през последните години електорат на ГЕРБ - избиратели от средната класа в столицата и големите градове, което намалява подкрепата ѝ от 29.3% до 26.3% сред твърдо решилите да гласуват. Тя запазва позиции в малките населени места, където провеждаше по-активна кампания. Ключов за нея обаче ще бъде вотът в големите градове, смятат социолозите.

Значим ръст в рамките на кампанията и с голяма вероятност трети е кандидатът на националистите Красимир Каракачанов. Той мобилизира подкрепа от около 12.5%. Силна динамика показва проучването при следващите по ред кандидати – Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Подкрепеният от ДПС бивш премиер стартира с личен потенциал от 0.5%, но успява да достигне до 6.9%, над 90% от които идват от избиратели на Движението. При висока избирателна активност обаче, относителната тежест на този вот ще намалее.

Веселин Марешки също регистрира ръст. Подкрепата за него почти се удвоява от 3.7% до 7.1% от твърдо решилите да гласуват.

Трайчо Трайков запазва потенциал от 5.2%. Част от вота за Калфин преминава към Радев, поради което той бележи спад от 6.8% на 5.1%. Аналогичен отлив е налице при Татяна Дончева – от 4.7% на 2.6%.

За първи път на президентски избори в България двамата водещи на първи тур кандидати събират под 50 на сто от вота на избирателите, посочва „Алфа рисърч“.

За периода на предизборната кампания, декларираната готовност за участие в президентския вот нараства от 61% на 69% от пребиваващите в страната избиратели. Пресметнати в реални гласове, това означава, че на първия тур на 6-и ноември до урните ще отидат най-вероятно между 3.8 и 4 млн. избиратели. Тенденция към ръст бележи и активността за националния референдум – от 52% до 61%. Намерението за гласуване в прякото допитване, както и категоричността на участието, остават по-ниски от тези при президентските избори, но близко до границата за валидност на референдума.