София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Алтернатива за Германия“ си избра ново ръководство

Конгресът беше съпроводен с протести

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Йорг Мойтен и Александър Гауланд бяха избрани за съпредседатели на „Алтернатива за Германия“. Националистическата партия, която успя да влезе в Бундестага с 94 депутати след изборите на 24 септември, проведе конгрес в Хановер.

Гауланд, който е лидер на парламентарната група, беше председател до 2015 година, след което беше заместен от Фрауке Петри. Петри обаче напусна партията веднага след изборите и се обяви за независима.

Конгресът беше съпроводен от протести, а при сбълъсъците с полицията бяха ранени няколко души.

Около 5000 души се събраха на протест в центъра на Хановер, издигайки лозунги в подкрепа на имигрантите.

Същевременно продължава да е неясен изходът от политическата криза вследствие на неуспеха на канцлерката Меркел да формира мнозинство със Зелените и Свободните демократи.

След среща на Меркел и нейния баварски партньор Хорст Зеехофер с лидера на социалдемократите Мартин Шулц, състояла се при президента Щайнмайер в четвъртък, християндемократите и ГСДП дадоха сигнали, че може да започнат преговори за т.нар. голяма коалиция.

Очаква се в понеделник да стане ясно дали ще има преговори или ще се върви към правителство на малцинството или нови избори.