София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АМЕРИКАНЦИ ПРОТИВ СОНДИРАНЕТО ЗА ПЕТРОЛ

ЗАЩИТНИЦИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА СА ПРОТИВ СОНДИРАНЕТО В АРКТИКА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

    Природозащитници излязоха на протест в Сиатъл срещу сондирането за петрол в Арктика. Демонстрантите застанаха срещу петролната платформа на гиганта „Шел“, съобщи АФП.
    Акостиралата край беговете на Сиатъл платформа ще поеме към Арктика, за да извършва сондажи. Протестиращите обградиха платформата с каяци и лодки, захранвани със слънчева енергия.
    В съобщение президентът на САЩ Барак Обама направи стъпка към добива на петрол в Арктика.  Това провокира гневни реакции у природозащитниците. В съобщението се казва, че 94-метровата платформа на „Шел“ е в Сиатъл от няколко дни.
    Съоръжението е най-голямото във флотилията на „Шел“ от общо 25 кораба. Компанията опитва да възобнови проучванията за нефт в Арктика и Аляска.
    Опасенията на екозащитниците са свързани с разлива  на петрол, който би могъл да застраши животинските видове, с които е пълен регионът на Арктика.