София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Американски експерт: Дори страхът от руската мечка не може да съхрани НАТО

Тед Карпентър смята, че САЩ трябва да излязат от Алианса

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

През април НАТО навършва 67 години. Тед Карпентър в статия за National Interest прави равносметка и задава въпроса дали си струва Америка да поддържа Алианса.

Създаването на НАТО през 1949 беше знак за явния отказ на САЩ от традиционната изолационистка политика, пише Карпентър. Но оттогава светът доста се промени и в момента няма дори подобие на онзи баланс на силите, който имаше през 40-те и 50-те години на миналия век. Европа също много се е променила, а съдържанието на американската политика остава същото.

Европейските демокрации вече не са сбор от деморализирани и разорени от войната „безпризорници“. Те са обединени в Европейския съюз, а броят на населението и техният общ брутен вътрешен продукт превишават тези на Америка. Европа се тревожи от ситуацията в Близкия Изток и ръмженето на руската мечка, но е в състояние да реши тези проблеми, пише Карпентър.

Според него ЕС не поема отговорност за сигурността в собствения си регион, тъй като САЩ настояват за водеща роля и поемат значителна част от разходите. Америка харчи за отбрана почти 4 % от БВП, докато в европейските страни този показател достига едва 1,6. Карпентър смята, че това е важна причина САЩ да преразгледат въпроса дали ангажиментът към НАТО отговаря на американските интереси.    

В първите години на НАТО основната цел на Вашингтон беше да бъде гарантирана сигурността на важни държави като Западна Германия, Италия, Франция и Великобритания. Но след разпадането на Съветския съюз през 1991 американците настояха за разширяване на Алианса в Централна и даже в Източна Европа. Абсурдността на НАТО в XXI век достигна своя апогей през февруари 2016, когато с активната подкрепа на Вашингтон беше приета бутафорната държава Черна гора.  

Как тази миниатюрна държава може да укрепи военната и икономическата мощ на Америка, пита Карпентър.

Според него защитниците на НАТО не разбират значителните промени в международните отношения и елементарната проверка показва, че американската политика по отношение на НАТО е несъстоятелна. Затова той смята, че е дошло време да се разгледа кардиналния варинат – излизането на САЩ от НАТО.