София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АМЕРИКАНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА ОСВОБОЖДАВА ПОСТА

За първи път в историята начело на поста може да застане жена

9 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл освобождава поста си. Новината дойде от президента на САЩ Барак Обама. Държавният глава обяви, че Хейгъл ще напусне поста, след като Сенатът одобри наследника му.
Хейгъл е министър на отбраната от февруари 2013 г. Източници на CNN твърдят, че той напуска след натиск от страна на Обама. Президентът обаче опроверга това и заяви, че оставката е лично решение на военния министър.
Барак Обама определи Чък Хейгъл като министър за пример, като го определи като решаващ фактор за редица постижения в политиката на националната сигурност.
Според представители на Белия дом оставката на Хейгъл е провокирана от нужната промяна във външната политика, заради заплахите от терористичната групировка „Ислямска държава“.
Сред имената, които се спрягат за наследници на поста на Хейгъл, е и неговата заместничка Мишел Флоурной. Ако тя поеме поста, за първи път в историята, начело на отбраната на САЩ ще застане жена. Другата възможна номинация е на предишния военен зам.-министър Аш Карът.