София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Американският сенат намали корпоративния данък

Това е първата голяма законодателна победа на Тръмп

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Първата голяма законодателна победа на Доналд Тръмп вече е факт, след като американските сенатори приеха законопроект за намаляване на данъците, съобщава БиБиСи. Окончателният вариант на закона е приет след поредица от изменения и поправки в серия от сесии. С него е предвидено рязко намаляване на корпоративния данък, но комисията на Сената е на мнение, че ще добави 1 млрд. долара към бюджетния дефицит.

Това са най-големите данъчни промени от 80-те години на миналия век и президентът Тръмп иска те да влязат в сила до края на годината. 

По повод победата, Доналд Тръмп каза в Twitter: "Ние сме една крачка по-близо до постигането на огромни данъчни облекчения за работещите семейства в Америка".

Според демократите, законопроектът би бил от полза само за богатия и голям бизнес, както и за добавяне към дефицита на САЩ. Те обаче не успяха да съберат достатъчно гласове, за да го спрат.