София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ананиев: Има нужда от разговори, а не от протести

С такъв призив се обърна здравният министър към медицинските сестри

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

"Необходими се разговори, а не протести." Това заяви на извънреден брифиг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев, след провела се  по-рано днес среща с представителите на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ "Подкрепа". 
 
Обсъжданията  със синдикатите идват в навечерието на готвения утре национален протест на медицинските сестри. Недоволните настояват за рязко увеличение на обидно ниските си, до думите им, заплати, които ги принуждават да работят на няколко места, за да оцеляват.
 
Министърът отбеляза, че нашите медицински работници са доказали високия си професионализъм в цял свят. Той призна обаче, че има проблеми в сектора и кадри масово липсват. 
 
Ананиев беше категоричен, че ръководеното от него ведомство ще положи всички необходими усилия за подобряване на ситуацията, но призова за диалог.
 
Относно основното искане на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията им, Ананиев обясни, че решението за утрешния протест било взето месец по-рано, когато здравните работници все още не са знаели за допълнителните 30 милиона лева, които правителството е отпуснало на общинските болници. Част от тези пари щели да бъдат ползвани и за увеличаване на заплати.
 
Здравният министър заяви още, че не бива да се забравя, че освен основните възнаграждения, здравния персонал получава и допълнително материално стимулиране, като на места в някои болници сумата за това стимулиране е по-голяма от базовата заплата. Поради тази причина, когато се говорело за увеличаване на средствата, трябвало да се има предвид общата сума, получавана от сестрите.