София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ананиев: Няма да бъдат закривани работещи отделения във Видин, Враца и Монтана

Според него дебатите се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

“Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти.” Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в България. По думите му тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но при общинските структури мащабите са доста по-тревожни.

Кирил Ананиев посочи, че от години дебатите в сектора се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства, независимо че разходите за здравеопазване нарастват ежегодно. По тази причина според него трябва да се търсят трайни и последователни законодателни промени, водещи до оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, въвеждане на адекватни механизми на контрол.

Пред кметовете здравният министър припомни част от мерките, които предприе МЗ през последните месеци за стабилизиране финансовото състояние и по-доброто управление на лечебните заведения. Като примери той посочи Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, допълнителните средства от МС и МЗ, както и увеличените цените на повече от 120 клинични пътеки.

Относно възнагражденията на медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети в училища, детски градини и ясли Ананиев беше категоричен, че този въпрос ще се обсъжда в хода на разработването на проектобюджета за 2020 г.

По отношение подобряването на финансовото състояние на общинските болници и достигането на по-високи нива на заплащане на медицинския персонал, министърът припомни, че МС одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 20 334 хил. лв., за 71 лечебни заведения, осъществяващи болнична дейност в труднодостъпни и отдалечени райони на страната. Паралелно с това, увеличението на цените на клиничните пътеки през второто полугодие на 2019 г. ще доведе до нарастването на приходите на общинските лечебни заведения с над 6 млн. лв.

По време на форума министър Ананиев покани всички кметове на 15 юли на втора кръгла маса за здравноосигурителния модел, на която министърът ще представи конкретно предложение. “Ще търся консенсус и след постигането му ще внеса предложението си в МС и НС”, подчерта още Ананиев.