София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ананиев: НЗОК и ИСУЛ нямат вина за смъртта на Мими

Но вижда забавяне на НЗОК на документите

5 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Нямат вина нито НЗОК, нито "Царица Йоанна"-ИСУЛ по отношение на фаталния край на детето, коментира пред журналисти в НС трагичния случай с починалото от левкемия шестгодишно момиченце здравният министър Кирил Ананиев.
По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции. Родителите няма да платят нищо, за съжаление детенцето е било в много напреднала фаза на заболяването и, въпреки грижите на лекарите, се е стигнало до този фатален край, посочи министърът.
Все пак Ананиев добави, че от разговорите с болницата и с родителите, с майката на детето, и всички, свързани с проблема, вижда определено забавяне на НЗОК на документите, но не по вина на касата.
Касата, обясни министърът, е трябвало да получи от ИСУЛ един документ, с който да се посочи каква е цената на медикамента, но понеже той е свършил, направена е нова заявка, която е в други грамажи, и те не са могли да подадат съответно необходимата цена, за да се впише в документацията. Кирил Ананиев изрично обаче подчерта, че това не е довело до лишаване на детето от съответната медицинска грижа.