София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ананиев обеща 500 млн. за здраве през 2020 г.

МС ще реши другата седмица

4 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети МБАЛ – Добрич във връзка с откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв., и с представянето на обновеното и оборудвано с нова апаратура отделение по хемодиализа.
Той заяви, че здравното министерство инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани своевременни и качествени диагностика и лечение, отговарящи на най-високите стандарти в съвременната медицина.
Здравният министър даде подробности и относно това какви средства са предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г.:
„Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерския съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“, разясни министърът.
Ананиев каза, че се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, но конкретните цифри ще станат известни след като бюджетът бъде окончателно приет.