София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Андрей Бабиш: Договорът с Инерком е факт

Ако България иска ЧЕЗ, да преговаря с компанията, призова чешкият премиер

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

"Договорите с "Инерком вече са приключени", това коментира чешкият премиер Андрей Бабиш, става ясно от негова позиция на сайта на чешкото правителство. В нея той обяснява позицията на страната си по отношение на сделката за ЧЕЗ.
„Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп”, се казва в съобщението.
"По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на процеса на продажбата - на „Инерком”, аз бях помолен да ги разсея. Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на „Инерком”, така и по отношение на източниците на финансиране, и, че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите на ЧЕЗ. Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията, появила се и в българските и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик. Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ вместо „Инерком”. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с „Инерком” вече са приключени”, заявява Бабиш.