София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангел Борисов: Имаше такъв инцидент и със самолета на Първанов

Изби 20 лампи на летище Варна

5 годиниИнциденти 15 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви специалистът по безопасност на въздушното движение Ангел Борисов коментира инцидента с правителствения Фалкон, в който премиерът Бойко Борисов е пътувал към Брюксел, и го определи като "много опасен". 

Той поясни, че причината за екстремното приземяване е бил отлепен горен слой на гумите.

"Това отлепване се получава при неправомерно употребяване на спирачките", уточни Борисов. 

Според него при натискане на спирачките още преди кацането гумите се нагорещяват и започват да горят.

Затова понякога се виждал дори и шлейф пушек зад машината.

Ангел Борисов върна лентата назад, за да разкаже за пръв път и за друг инцидент, пак със самолет на авиоотряд 28, в който е пътувал тогавашният държавен глава на България Георги Първанов.

"Самолетът с Първанов излита посред нощ от летище Варна, но застанал с единия колесник в тревната площ. С този колесник чупи 20 лампи, пали гумите и срязва на две дървен стълб, поставен, за да плаши щъркелите. Разбрахме какво се е случило по кафявата боя по машината, с която е бил боядисан стълбът", разказа специалистът по безопасност на въздушното движение. 

Той даде и една мрачна прогноза: не трябвало дори да се говори кога ще стане инцидент с такъв самолет, а дали ще стане. 

Като оптимална мярка за предотвратяване на подобна трагедия Борисов препоръча превръщането на авиоотряд 28 в търговско дружество, чиито машини да имат полети до Лондон, Истанбул, Москва - "в страни извън ЕС".

"Пилотите се оплакват, че не летят, ами така ще им се доповръща от летене", смята Ангел Борисов.