София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангел Кунчев: Над 2000 случая на варицела са регистрирани през януари

По думите му зимните месеци са пикови при регистрирането на детските шарки

4 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

От началото на годината има регистрирани над 2000 случая на заразени с варицела. Това каза тази сутрин главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за миналата година има малко над 30 000 случая, като може да се говори за пиков период както през 2019 г., така и през тази година.

Специалистът каза, че на всеки 5-6 години се натрупва контингент от деца, които не са се срещали с вируса, не са боледували и заболеваемостта се повишава. Той обясни, че такъв цикъл се наблюдава вече 20 години. По думите му зимните месеци са пикови при регистрирането на детските шарки.

"Вече са на склад и първите дози ваксини срещу варицела, чакат разрешително от Агенцията по лекарствата и да бъдат пуснат в аптечната мрежа. Ваксината се поставя на деца над 1-годишна възраст, а горна граница няма", допълни експертът.

При туберкулозата за 10 години двойно са паднали регистрираните случаи, отчете д-р Кунчев.