София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангела Меркел брани от „саботаж“ Урсула фон дер Лайен

Кандидатката за шеф на ЕК обеща трета отсрочка за Brexit

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Канцлерът Ангела Меркел oбвини Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) в саботаж на министъра на отбраната Урсула фон дер Лаейн за шеф на Еврокомисията, предава Deutsche Welle. 

„Не е проста ситуация – и искам да подчертая това, че коалиционният партньор не ни помага в случая“, заяви Ангела Меркел.

По-рано тази седмица от евродепутат на СДПГ бе разпространен списък с обвинения за опита й да подобри състоянието на Бундесвера. Друг аргумент са обвиненията в плагиатство в докторската й дисертация.

Същевременно самата Урсула фон дер Лайен заяви, че на Обединеното кралство може да бъде дадена още една отсрочка за Брекзит.

„Това значи, че Брекзит ще бъде отложен за трети път“, пише New Europe.

„Ако на Великобритания й трябва още време, мисля, че трябва да й го дадем“, каза германският министър на изслушване в Европарламента.

Тя се надява Лондон да остане, но трябвало да се изгладят проблемите. „Имаме споразумение между двете страни. Смятам, че е добра сделка, но зависи от вас и е ваша задача да си изясните нещата“, обърна се тя към британски евродепутати.