Гледай
на живо

Ангела Меркел на обиколка в Африка

ОПИТ ДА БЛОКИРА МИГРАНТСКАТА ВЪЛНА КЪМ ЕВРОПА

Ангела Меркел на обиколка в Африка Ключова обиколка из Африка започва днес Ангела Меркел. Германският канцлер се надява да отвори или д... thumbnail text

Ключова обиколка из Африка започва днес Ангела Меркел. Германският канцлер се надява да отвори или да намери отворена врата за сътрудничество в ограничаването на миграцията към Европа. Според нея, за Германия в Африка има огромен потенциал за инвестиции, но страната й остава вярна на принципа си, че икономическа помощ се дава само при изпълнени условия. Едно от тях е ограничаването на причините млади африканци да поемат към Европа.

Преди да отпътува за Сенегал, Гана и Нигерия, канцлерът Ангела Меркел заяви:
"Икономическото сътрудничество е много важно, защото африканските държави са млади, там живеят много млади хора, които имат нужда от професионално обучение и работа. Това от своя страна има отношение към темата за нелегалната миграция. В Африка все още има много нерешени конфликти, което кара много хора да изберат опасния път на нелегалната миграция."

Избраните за посещението ѝ държави не са случайни: повече от половината население на Сенегал е под 18 години, а младежката безработица е над 60%. Двама от трима сенегалци заявяват, че искат да напуснат родината си.

Нигерия е най-многолюдната африканска държава с население близо 150 милиона, а тероризмът в страната е основна причина за емиграцията на младите нигерийци.

Гана, третата държава, която Меркел ще посети тази седмица, има търговско споразумение с ЕС, което отмени митата върху почти всички европейски стоки, и на практика символизира двойните стандарти, които прилага Брюксел, когато не срещне съответния отпор.

Важността на Африка за Германия и за Европа като цяло личи от факта, че в последните две години това е второ посещение на Меркел там. То идва буквално броени дни след обиколката на британския премиер Тереза Мей по същите место. И докато Мей търсеше заздравяване на търговските и икономически връзки с по-големите африкански държави преди Великобритания да напусне ЕС, Меркел ще опита да блокира част от мигрантската вълна към Европа.