София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангела Меркел на работно посещение в Китай

Официалната програма, включваща срещи започва в неделя

8 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел заминава днес на деветата си визита в Китай, откакто е на канцлерския пост, предаде Ройтерс.

Официалната програма на Меркел в азиатската държава започва утре в Пекин. Тогава тя ще вечеря с китайския премиер Ли Къцян. Меркел ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин в понеделник.

Между срещите с Ли и Си Меркел и китайският премиер ще участват в среща с китайски бизнеслидери, пред които се очаква представители на германски компании, придружаващи канцлера, да изкажат недоволството си от условията на китайския пазар. Във вторник Меркел ще пътува до северния град Шънян, столица на провинция Ляонин, за да посети завод на германски автомобилен концерн.

По време на пътуването си в Китай Меркел ще бъде придружавана от шест министри и от голяма делегация индустриалци, в която се очаква да влязат и шефовете на Фолксваген, Бе Ем Ве, Сименс, Луфтханза, Еърбъс и ТисенКруп.

Между 2005 г. и 2014 г. германският износ в Китай се увеличи трикратно до 74 милиарда евро. Германските компании, по-специално големите автомобилопроизводители отчетоха покачване на търсенето в Китай. През 2015 г. износът в Китай спадна за първи път за почти 2 десетилетия. Така отношенията между двете страни се пренасочиха от търговията към трудните условия за германските фирми, действащи в Китай, където растежът на икономиката се забави.