София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангела Меркел обсъди спорните теми с Майк Помпео

Държавният секретар плаши Берлин с последствия за Huawei и "Северен поток 2"

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна в Берлин с канцлера Германия Ангела Меркел.

Канцлерката призна, че между Федералната република и Съсединените щати има сериозни разногласия. Става дума за атомната сделка с Иран, конфликтите в Сирия и Афганистан и „крехката ситуация“ в Либия.

Сред спорните въпроси са и темата за сътрудничество с Москва по газопровода „Северен поток 2“, за чието спиране настоява Доналд Тръмп. Предполага се, че от името на Белия дом Майк Помпео е искал от Берлин и по-големи вноски към бюджета на НАТО.

„Виждате, че за 45 минути имаме да обсъдим множество теми. Ще ги обсъждаме в духа на партньорство, а и разбира се, ще поддържаме контакти“, каза Меркел.

Германския си колега Хайко Маас американският първи дипломат предупреди, че Вашингтон няма да споделя данни за физически лица или за националната сигурност, ако няма доверие в мрежите, които Берлин използва.

„САЩ се стремят да обучават международните си партньори за рисковете, свързани с безжичните мрежи от следващо поколение, произведени от Huawei”, каза Майк Помпео, цитиран от Reuters.

Според него съюзниците сами ще вземат решения за закупуването на едно или друго оборудване.

„Те ще вземат собствените си суверенни решения, но ние ще им говорим открито за рисковете. И в случая с Huawei загрижеността е, че не е възможно да се избегнат рисковете навсякъде в 5G мрежата”, каза държавният секретар.