София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангелкова: Очакваме много силен летен сезон

90% от 5-звездните хотели са заети

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Европредседателството тръгна с изключителен старт в сферата на туризма. Очакванията към нас са големи и смятам, че ще ги оправдаем. Това каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че са предвидени много туристически дестинации за европейските гости, които да представят красотите на България.

Министър Ангелкова обяви, че тече активна подготовка на следващия летен сезон. „Към момента всички 5-звездни хотели са резервирани почти на 90%. Вече има и заявки за полетите за лято 2018 година, които са с около 15% повече от миналия сезон. Това е един изключително ранен етап и има изключително голяма динамика в заявките. Фактът показва, че отново очакваме един успешен сезон“, отчете министърът.

По думите й най-много туристи имаме от Германия, които ще достигнат може би около 900 000 след отчета за декември месец. „На второ място са румънци и гърци - за първите 11 месеца миналата година имаме над 1 млн. души от двете ни съседки“, каза Ангелкова и допълни, че Турция по брой туристи в страната ни се нарежда на 4-то място, което е много показателно, имайки предвид хубавите плажовете, с които разполагат турците.

По повод заличаването на някои туроператори, министърът на туризма каза, че напоследък зачестяват фалитите на туроператори и затова ведомството е започнало преглед на системата. „Има повече от 3310 туроператори и турагенти. Започната е процедура по заличаването на 118 туроператори, които нямат представена валидна застраховка“, каза Ангелкова.