София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ангелкова: Пирин няма да се презастрои

Според министърът е необходимо да поскъпнат летните ни почивки

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

„Няма риск да се презастрои Пирин. Вторият кабинков лифт няма да доведе до това. Не става въпрос за 48% от природния парк – това е площта на три големи града. Става въпрос за 2%”, каза пред бТВ е министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя бе категорична, че промяната за плана на управление дава възможност за изграждане само на спортно-технически съоръжения.

По думите на министър Ангелкова, законът е осигурил защита на природата, тъй като инвестиционното намерение първо трябва да мине оценка за въздействие на околната среда.

Тя изтъкна важността на това да се развиват всички зимни курорти. България бележи ръст в зимния туризъм, независимо липсата на сериозна инфраструктура, заяви министърът на туризма.

Относно летните почивки в странта ни, министър Николина Ангелкова коментира, че добре би било цените малко да се повишат. „В България 100% от сектора е частен, но смятам, че е добре да се повишат малко цените”, обясни тя и подчерта, че страната ни продължава да бъде на едно от първите места по евтина почивка през лятото.

Министърът на транспорта потвърди новината, че ще бъде създадена директна авиолиния София-Пекин.